6.08.2015

ciasto cytrynowe z makiem i nasionami chia

jeżeli jeszcze nie znasz nasion chia, to dam Ci pomysł na to jak je poznać przy pomocy ciasta :) (sama jestem na etapie odkrywania tych nasion, podobno tak zdrowych, no to czemu nie sprawdzić tego).


potrzebujesz:
160 g mąki (ja użyłam razowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
170 g oliwy kokosowej
85 g cukru (ja użyłam brązowego)
2 jajka
170 g jogurtu
30 g maku
25 g nasion chia
skórkę z 2 cytryn
aromat waniliowy lub wanilia do smaku


i dodatkowo sos, na który potrzebujesz 60 g cukru i sok z 1,5 cytryn. ja użyłam syropu z agawy zamiast cukru.

przygotuj podłużną formę prostokątną: posmaruj masłem i posyp mąką.


wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.


w osobnej misce ubijaj olej kokosowy z cukrem aż zrobi się puszysty.

jak masz ciepło w mieszkaniu to olej się pewnie roztopi i się zbyt puszysty nie zrobi, trudno :) ustaw piekarnik na 180 stopni. stopniowo dodawaj do oleju i cukru, dobrze mieszając: jajka jedno po drugim, skórkę z cytryny, mak, nasiona chia, i aromat waniliowy lub wanilię. dodaj połowę mąki i dobrze wymieszaj.


dodaj jogurt, resztę mąki i mieszaj aż powstanie jednolita masa (z kryształkami cukru).


masę przełóż do formy i włóż do piekarnika na ok 50 minut (mój piekarnik jest słaby, więc może potrzbujesz tylko 45 minut). żeby się upewnić czy ciasto jest gotowe, użyj patyczka - jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. dodatkowo, ciasto zaczyna nieco "odchodzić" od boków formy. wtedy jest na pewno gotowe :)

po pół godzinie podgrzej cukier lub syrop z agawy z sokiem z cytryny aż cukier się rozpuści. odstaw aż ciasto będzie gotowe.



po wyciągnięciu ciasta z piekarnika polej go sosem cytrynowym i zostaw na kilka godzin lub nawet na noc. ja zjadłam kawałek jeszcze ciepły, może po godzinie i też smakował:)

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz