21.10.2013

mulled beer / grzane piwo


zaskoczyłam ostatnio szerokie grono ludzi zewsząd jak można piwo pić.

grzane!

okazuje się bowiem, że spośród moich wszystkich znajomych, jeżeli ktoś kiedykolwiek pił grzane piwo, to było to w Polsce. jak zbliża się tutaj zimy wieczór, wybieram herbatę. w Krakowie wybrałabym grzańca. ale co robić? kiedy nawet wspaniały sok imbirowy załączony na poniższym obrazku jest towarem deficytowym?


podaję przepis jaki ja użyłam:

grzane piwo
- 0,5 litra piwa
- 12 goździków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- soku imbirowego lub owocowego na tyle na ile Ci się uwidzi (kosztowanie mile widziane)
- pół pomarańczy pokrojonej w plasterki

można też dodać cytryny jak ktoś preferuje kwaśny smak. piwo przelać do garnka, delikatnie, żeby się aż tak nie zapieniło. dodać wszystkie dodatki. podgrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu gdy piwo jest przyjemnie gorące, ale nie wrzące

Mulled Beer
- 0.5 l favourite beer (pils)
- 12 cloves
- 0.5 teaspoon cinammon
- ginger sirup or fruit sirup
- half of an orange cut into slices

Slowly pour the beer into pot. Add all the other ingridients. Cook on low fire under a lid, till the time beer gets really warm but does not boil.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz